Британският производител MINI и прочутият моден дизайнер Пол Смит обединиха сили за

...
Британският производител MINI и прочутият моден дизайнер Пол Смит обединиха сили за
Коментари Харесай

Прочут моден дизайнер и MINI направиха уникален автомобил

Британският производител MINI и фамозният моден дизайнер Пол Смит сплотиха сили за основаването на специфичен автомобил, който беше показан в Лондон. Двете страни оповестиха съдействието си още през ноември 2020 г. и резултатът е MINI STRIP (co-)created by Paul Smith.

Мотото на модела е " Простота, бистрота, резистентност ", а в основата е MINI Cooper SE с 3 порти, който е изцяло " без дрехи "  и редуциран до структурната си същина. След което са дефинирани, внедрени и осъществени единствено тези детайли, които дизайнерът счита за безусловно нужни, като фокусът е подложен върху устойчивостта. 

" За мен MINI STRIP демонстрира по впечатляващ метод, че MINI и Пол Смит споделят еднакъв самоуверен метод на мислене за бъдещето във връзка с нововъведенията и дизайна и че дружно те основават повече. Още при започване на процеса Пол задава основни въпроси посредством своя неавтомобилен и по тази причина пресен взор. Горди сме, че дружно разработихме едно толкоз мощно обръщение ", обясни Оливър Хайлмер, началник на MINI Design.

А Смит съобщи: " Изключително съм признателен, че ми се даде опция да премисля легендарния MINI. Познавам и обичам този автомобил, само че като зачитаме традицията и гледаме към бъдещето, ние сътворяваме нещо в действителност неповторимо. Екипът на MINI ми даде убеденост и независимост да поема по нови пътища при проектирането на автомобила ".

Максималното съкращаване на автомобила довежда до минималистичен първокачествен дизайн. Многобройните решения в детайлите обезпечават изцяло самостоятелна хармония на екстериора. " Суровите "  материали напълно целеустремено са част от външния дизайн. Цветното лаково покритие е пропуснато и каросерията е оставена в " сурово "  състояние. От разяждане я защищава единствено тъничък транспарантен пласт лак. По поцинкованите ламарини преднамерено се виждат следи от шлайфането в завода, които категорично разпознават автомобила като потребителска стока и здрав сателит във всекидневието. Този целеустремен ефект е наречен от Пол Смит 

 

" съвършеното несъвършенство "  

 

Части от типичния за MINI Blackband са 3D принтирани от рециклирана пластмаса и също са оставени в сурово положение. Вдъхновени от фена на велосипедите Смит, който обича самичък да майстори и да заменя или модифицира елементи от своите спортни колела, забележимите болтове по детайлите демонстрират какъв брой елементарно е демонтирането им и по какъв начин след виталния си цикъл автомобилът още веднъж може да бъде интегриран в кръговрата на суровините. Също толкоз функционални и самостоятелни са и 3D принтираните детайли на предната и задната ризница с присъща за 3D печата конструкция.

Типично за електрическите автомобили, затворената радиаторна решетка и капаците на колелата също понижават въздушното противодействие на MINI STRIP и по този метод усилват теоретичния пробег. Големият панорамен покрив, облицовката на радиаторната решетка и аероблендите на джантите са направени от рециклиран плексиглас. Това освен икономисва тегло, само че и запаси. 

След като отворите вратите, забелязвате типичните Paul Smith Stripes - шарка от тесни цветни линии в пет цвята. Когато е отворена, капачката за зареждане също слага неоновозелен пъстър акцент. Смит персонално е нарисувал щампованото изображение на щепсела върху капачката за зареждане. Следвайки

 

мотото " елементарност "  и " бистрота ",

 

MINI STRIP демонстрира коренно " събличане " и на интериора. От арматурното табло, неговата обшивка и поставката под задното стъкло целеустремено са пропуснати детайли, тъй че образно господства суровата каросерия. Особен магнит за погледите е нейният наследник цвят - категорично предпочитание на Смит. 

Арматурното табло, което по принцип е от 4 елементи, е формирано от един полупрозрачен подробност във визия на опушено стъкло. Въз основа на добре познатия MINI дизайн с кръгли детайли геометрията е доста опростена. Вместо класическите централни уреди сцена получава смарт телефонът. Той се инсталира на мястото на централния екран, свързва се автоматизирано с автомобила и се трансформира в медиен команден пункт. Единствените тактилни детайли за ръководство в интериора са ситуирани под него на Center Stack - там са Toggle бутоните за стъклоповдигачите и функционалността старт/стоп.

С оглед на аспекта " резистентност " фокусът е подложен върху потреблението на рециклирани и щадящи природата материали. В интериора няма нито кожа, нито хром. Вместо това седалките са тапицирани с плетен текстил. Така тапицериите, в това число кантовете, могат да бъдат изцяло рециклирани. Стелките пък са направени от рециклирана гума. Облицовката на арматурното табло, тапицериите на вратите и поставката под задното стъкло също са мощно редуцирани геометрично и са направени от рециклиран корк. 

Воланът, който също е магнит за погледите в интериора, е редуциран до най-необходимите функционалности. Обръчът му е

 

заимстван от велосипедното произвеждане

 

и е обгърнат с лента. Трите спици от алуминий го свързват с главината, на която зад мрежа се вижда въздушната възглавница. И тук забележимите болтове подсказват какъв брой елементарно алуминият може да бъде демонтиран за преработване. 

Тапицериите на вратите са направени от същата мрежа, покриваща и въздушната възглавница, и зад нея се вижда структурата на вратата. Дръжката за затваряне е изплетена от въже за катерене. То е в оранжев цвят и освежава интериора също както и защитните оранжеви колани. 

Лостчетата за отваряне на вратата от фрезован алуминий, както и дръжката на тапицерията от корк в допълнение акцентират чувството за високо качество в региона на вратите. Когато погледът се плъзне нагоре, се виждат детайлите на въздушните възглавници в колоните на покрива. Също като забележимите кабелни трасета в интериора те въплъщават съзнателното показване и естетическото потребление на функционалности, които нормално са скрити в структурата на автомобила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР